fredag 28 september 2012

Polisen får rätt att använda FRA igen

Regeringen har nu i en proposition lämnat ett förslag om att fler myndigheter, och i detta fallet Rikskriminalen och Säkerhetspolisen, ska få möjlighet att spana med hjälpa av FRA. FRA var väldigt omdiskuterat när det kom och när det infördes försvann alla polisens möjligheter att beställa avlyssning av telefon och datatrafiken genom Försvarets radioanstalt. Det är det som kallas för FRA.
Från och med den förste nästa år ändras nu denna lag igen och gör det möjligt för polisen att kartlägga terrorism som sträcker sig utanför Sverige och annan grövre brottslighet.
Genom att denna proposition gjordes som en uppgörelse mellan regeringen och socialdemokraterna vet de med säkerhet att den går igenom när den tas upp i höst.
För min del är detta helt ok.
De kunde fått avlyssna allt för min del. Så länge man har rent mjöl i påsen är det inget problem.
För mig är detta en trygghet och inte ett hinder. Detta ger mig en trygghet att det finns en koll på de människor där ute som planerar någonting dumt och som andra männsikor blir lidande av.
Nu vill jag självklart inte att det ska bli som på Uppdrag Granskning i Azerbajdzjan, att ingen kan säga någonting i sin telefon utan att KGB kommer och ska förhöra denne person.
Det måste finnas måttliga gränser för hur mycket de ska få spana.