torsdag 20 september 2012

Yttrandefriheten

Nu har jag gått och funderat i många dagar på detta med yttrandefriheten. Vad är problemet? Jag diskuterade med en vän filmen som den muslimska världen nu är så arg för. Vi diskuterade vad som är ok och inte. Vi är överens. Yttrandefriheten är det viktigaste. Titta på några avsnitt av Family Guy så gör de narr av muslimer, judar, homosexuella, kristna, katoliker, abort, blondiner, kvinnor, sex och så vidare. Listan kan göras så lång. Det är inte bara Family Guy som är skyldiga utan det går i princip inte att se någon serie utan att det kommer en gliring åt någon. Simpsons är duktiga. Big Bang Theory. Två och en halv män. Denna listan kan göras ännu längre. Det är helt normalt.

Yttrandefrihet omfattar rätten att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsning eller någon typ av bestraffning. FN:s deklaration formulerar rätten på följande sätt: "Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser".

Vad är då problemet? Problemet är inte att någon skämtar om någon annan utan att de som tycker detta är fel inte har förstått det som står här ovanför. Yttrandefriheten är viktigast.
Lars Vilks ska behöva leva i skräck för att det finns människor som inte klarar av att vi i västvärlden kan skämta om allt. Detta är patetiskt 2012.