torsdag 27 september 2012

Världslista

Min syster retar mig för min enorma envishet gällande musik och över vad jag tänker lyssna på. Jag gillar i princip all sorts musik men vissa favoriter blir det alltid. Jag anser inte att jag är bättre än någon annan på detta  men detta är mina favoriter. När jag lyssnar på musik kan jag älska en låt för hela den, musiken eller är det texten som fastnar. Samlat för all musik jag tycker om är dock att skivan måste köpas och min skivsamling räknas nog till det större slaget. Här kommer några av dem och varför men utan inbördes ordning:

U2 - In a little while och With or Without you
Vet ej varför men började lyssna på U2 någon gång tidigt på gymnasiet och fastnade direkt. Deras bästa skiva är enligt mig All that you can´t leave behind.

Kristina från Duvemåla - Du måste finnas
Då jag spelade många år i symfoniorkester älskar jag denna musiken. Vi var hela familjen och såg musikalen när den kom och även om jag inte uppskattade den lika mycket då som nu var den riktigt bra. Jag tänker inte denna låten som en hyllning till Gud utan mer till mina föräldrar. Som musiker blir man något störd med att lyssna efter stämmor och denna är full av dem. Helen Sjöholms röst är dessutom fantastisk. En av de största kärleksförklaringarna till något/någon någonsin. "Du måste finnas, du måste, jag vore ingenting om du inte fanns". Väl värd att lyssna på.

Lalla Hansson - Lai le lai samt Anna och Mej
Även om det mest är covers Lalla gör så tycker jag att han gör dem väldigt bra. Anna och Mej (Me and Bobby McGee) är stående i jukeboxarna och Lai le lai är en svensk version av Simon and Garfunkels The Boxer. Texten är fantastisk.
"Här ser ni en stackare vars själ ni ej kan se, han har slösat bort allt motstånd för en handfull fagra löften kallat hedersord. Lögner och skämt men man hör väl bara vad man vill och minns vad man har känt."

Peter LeMarc - Så gott att må gott igen
En låt som jag älskat sedan första gången jag hörde den. Textenremsan under är den jag försöker leva efter och har inskriven på en hel vägg här hemma: "Ifrån ett vidöppet fönster, blickar jag bara ut. Snart kommer nog regnet, men också det tar slut. Jag sörjer inget jag saknar, är glad för det jag har. Är bara lycklig att jag lever. Ja, att jag finns kvar."
Man har bara ett liv. Lev det!

Brad Paisley - Whiskey Lullabie
Musikvideon är fruktansvärd. En stor favoritlåt men jag fick tvinga mig själv att se videon om och om igen till jag inte grät mer för att kunna spela den.

Elkie Brooks - Pearls a singer
Hörde denna första gången på en karaokebar i Spanien där en engelska totalt slaktade den. Fastnade dock för texten och Elkie är garanterat Englands svar på Janis Joplin.

Winnerbäck - Brustna hjärtans höst och Söndermarken
Söndermarken är i mina ögon helt klart hans bästa skiva och den går med jämna mellanrum varm hemma. Bra skivor måste köpas. Hans texter kan bokstavligen måla upp vad han säger och hela denna skiva speglar en människa som inte mår bra men den är helt fantastisk.

FJK - Liljor
Detta är en av de låtar jag förknippar mest med min barndom. Jag älskar den! Man lever bara en gång.

Melissa Horn - Allt (Jag vet vem jag är när jag är med dig)
Allt med denna tjej är riktigt bra och hon måste vara den kvinnliga motsvarigheten till Wìnnerbäck. Jag är en periodslyssnare och hon är en av dem som jag kan lyssna på dygnet runt i många veckor för att sedan inte höra henne på månader.

Jimmy Kelly - Run free
Förmodligen den "nyaste" låten i detta inlägg. En fantastisk person som tipsade om denna och musiken är otroligt fin och texten handlar om friheten på Irland. (Jag är väldigt svag för irländsk musik.)

Roy Orbison - California Blue
Minns denna låt sedan barndomen och den är given i jukeboxarna om jag hittat den som singel. Jag letar i perioder och har inte haft tid på sistone men den kommer dyka upp. Lilleman är också fräst i denna låt. Hjärntvättning på hög nivå förmodligen.

Romeo Santos feat Usher - Promise
Jag älskar spanskan. Det finaste språket som finns! "Try to swim but its like Im drowning".

Sting - Fields of gold
En av de finaste låtar som finns och som jag varit med och spelat på bröllop.

KENT - De flesta men just nu Utan dina andetag
Tyvärr slaktas denna låt av dansbandsgrupperna. KENT har hängt med sedan högstadietiden.

Red Hot Chili Peppers - Snow och Otherside
Introt till Snow är fantastiskt. Jag kan fastna för delar fullständigt och detta är något jag kan vakna mitt i natten av att jag hör. Min granne var i barndomen totalt frälst i RHCP och följde dem överallt. Jag antar att det var han som smittades.

Björn Afzelius - Evelina
Barndomen gör sig påmind. Jag har dansat åtskilliga gånger till denna låt och jag har alltid älskat Evelina för den person hon är i låten. Sådan skulle jag vilja vara. Man lever bara en gång.

Gasoline/Kim Larsen - This is my life
När jag hör dem tänker jag på min söta mamma som alltid envisades med att spela deras LP-skivor. Jag älskar denna låten.

Johnny Cash - For the good times
En cover på Kris Kristoffersons låt med samma namn. Inte den kändaste med Cash men i mitt tycke en av de bättre. De flesta kända artister har gjort denna men den är ändå relativt okänd och är aldrig med på "Best of"-skivor.
"Don´t look so sad, I now it´s over. But life goes on, and this hole world will keep on turning"

Jimmy Cliff - I can see clearly now
En underbar låt med fantastiska toner i . Texten är en av de mest optimistiska som finns!

Roxette - Listen to your heart och The big love
Min fyra år äldre granne som var min stora idol under många år lyssnade alltid på detta och Roxette är nog det band som hängt med allra längst. Jag älskar all deras musik men dessa två står överst.

Magnus Uggla - Astrologen
Allt med Uggla är bra men denna texten är den som, alla sitter iofs, mest gör sig påmind.

Niklas Strömstedt - Förlorad igen och Vart du än går
En av de bästa i Sverige enligt mig. Alla kan hans låtar. Alltid sorgliga men de sätter sig.

Fattig Bonddräng
Denna låt har jag tvingat varenda unge jag haft att lyssna på. Låten är fantastiskt fin och mitt stora problem är att inte börja gråta när jag ska sjunga och spela den. Lilleman hjärntvättas med denna.

Evanescence - My immortal
Låten förknippar jag med Diana Gabaldons fantastiska böcker som är de enda förutom Twilight som kan totalt lamslå mig från verkligheten. Jag går in i en drömvärld och kan inte ta mig ur på många veckor.

Volbeat - Soulweeper, The human instrument och The Gardens Tale
Lilleman älskar dem men det är förmodligen för att jag gör det. Glad rock på engelska och danska.
När jag förknippar viss musik här, Boppers och Jerry Williams med min barndom kommer han förmodligen förknippa detta med sin. De allra flesta av deras låtar är riktigt bra. Lyssna på trummorna och basen när The Human instrument går igång. Fantastiskt!

Sabaton - Carolus Rex (Svenska)
Nog en av de låtar som kommit till sista året. Började lyssna på Sabaton när de var på Sweden Rock Festival 2009 men det är denna låten som fastnat.

Coldplay - Fix you och Yellow
Började lyssna på dem för fyra år sedan och tycker att de är fruktansvärt sorgliga. En stor anledning av det är tjejen som blev mördad i Göteborg förra året och där hennes syster hade gjort ett filmklipp med Yellow till Efterlyst. Kan knappt lyssna på den än.

The Verve - The drugs don´t work
Högstadietiden med mycket fest runt om i södra Sverige och The Verve spelades flitig. Texten är hemsk men tycker om den ändå.

Lascio chío pianga från Rinaldo
Låten heter på svenska Mörkret är nära och jag hörde den för första gången i filmen Lust och fägring stor. Jag har nog aldrig varit så optimistisk om att jag skulle leva så länge eller är det mitt kontrollbehov men jag har testamenten jag har gjort sedan 1995. Då var jag tolv år. Denna låt är inskriven som den jag ska ha på min begravning.

Lasse Tennander - Rötter
Så enkelt gjord men den fastnar direkt. Älskade Sverige.

Belinda Carlisle -  Leave a Light on
Jag fastnade för hela denna låt när den kom på åttiotalet. Den hänger med sedan dess.

The Offspring - Self Esteem och The Kids aren´t alright
Ett av världens bästa basintro. Det fastnar grymt lätt. Älskade Offspring när de kom och lyssnar på dem med jämna mellanrum. The Kids musikvideo var den som fastnade. Tyckte den var så häftigt när jag såg den på MTV.

Nirvana - Lithium, In Bloom och Come as you are
Högstadiet var fyllt av Nirvana och Metallica men det var Nirvana som fastnade. Nevermind-skivan står fortfarande bland favoriterna i hyllan.

Miley Cyrus - The Climb
Jag var med min kontaktperson och såg Hanna Montana på bio. Jag blev nog mer förtjust än vad hon blev. Denna låten fastnade och texten känns så verklig.

Kommande låtar är vad jag kallar "körafortmusik". Det går över huvudtaget inte att köra lugnt till denna musiken och det handlar inte om att det är något dunk i dem utan.. tja.. jag vet inte.. något.

Shakespear Sisters - Stay
Denna låt kommer från tidig gymnasietid och spelades flitigt ett tag. Jag älskar att låten byter karaktär efter halva tiden.

Flipsyde - Trumpets
En grupp som gör väldigt mycket blandad musik och i mina öron påminner om Black Eyed Peas och Fugees (som jag båda gillar). Denna låten är en av de lugnare men jag tycker rymden i den är så skön.

Fugees - Ready or Not
Blandad musiksmak kan man verkligen kalla det. Jag älskar all musik. Förutom introt är det texten i denna låten som fastnar. Den ska spelas på högsta volym.
"Ready or not, here I come, you can´t hide, Gonna find you and take it slowly
Ready or not, here I come, you can't hide, Gonna find you and make you want me"
"I play my enemies like a game of chess, where I rest, No stress.."

Cranberries - Dreams
En av de absoluta favoritlåtarna bland många bra. "Now I tell you openly, you have my heart so don´t hurt me" var den rad som fick mig att totalfastna för denna.

Jag skulle förmodligen kunna fortsätta i en hel evighet med låtar men känner att det går inte mer just nu iallafall. Det kom inte med något med Nomy, Bonnie Tyler, Jerry Williams, Elvis, Boppers.. listan kan göras väldigt lång! Sammanfattande är nog att jag älskar all musik och har alltid gjort. Sextiotalsmusiken har en speciell plats då jag förmodligen lika gärna kunde blivit raggare =) Haha, älskar den kulturen även om den låter negativ i mångas öron. Jag plockar det bästa därifrån. Raggarna har varit en del av mitt liv då några av dem ofta är hos mina föräldrar och jag älskar nästan varenda sak från den tiden. Jag bytte in Rock-Olan mot Wurlitzern och det ångrar jag inte men en dag i framtiden ska det in både en Rock-Ola och en till Wurlitzer som den på bilden jämte. Det blir en tripp till Dalby med jämna mellanrum för att göra av med sparpengarna men det är det värt! =)