söndag 2 september 2012

Privata sjukföräkringar

Min syster och svåger kom hem från sin bröllopsresa i USA och vi diskuterade detta med privata sjukförsäkringar. Jag tycker det är helt ok. Det gör att människor måste ta ansvar för sig själv och sitt eget. Jag skulle kunna tänka mig att vi skulle gjort om vårt system i Sverige.
Säg att vi betalar tio kronor av varje hundralapp i landstingsskatt. Tjänar du 20 000 kronor i månaden betyder det att du betalar 2000 kronor i månaden i skatt för sjukvården. Det blir 24 000 kronor om året för varje arbetande person.
Jag skulle kunna tänkt mig att man halverade det. Att man iställlet betalade fem kronor på varje hundralapp vilket hade genererat 12 000 kronor varje år. Det skulle täckt alla allmänna kostnader och för att täcka upp för dem som inte klarade av sitt eget. Den andra summan kunde man haft till en privat sjukförsäkring. Min gissning är att det hade blivit billigare för den enskilde men varje person hade fått ta ett större ansvar för sitt eget och sig själv.
Min livförsäkring kostar mig inte många kronor varje år men skulle betalas ut direkt om det hänt mig något och familjen stod kvar. Jag tänker mig att det kunde fungerat likadant.
Detta är inget jag säger vi SKA införa men en ide för framtiden kanske.