fredag 14 september 2012

Synskadade, kärnkraft och forskning på människan

Forskningen tar sig framåt i rasande takt! Amerikanska forskarna har nu lyckats skapa en näthinneprotes som kan göra att de som idag är synskadade får en bra syn igen. Idag är det bara testat på möss men framtiden ser ljus ut. Haha =)
Forskningen inom alla områden är framtiden.
Det finns många som tycker att vi ska dra gränser på vad man ska forska om och inte. Jag tycker att all forskning är bra så länge det inte skadar någon. Ska vi ta oss framåt måste vi forska.
Mina prioriterade områden är kärnkraften och människan. I mina ögon är kärnkraften den bästa energikällan förutom vattenkraften. Forska ikapp det förbud som de röda lade för så många år sedan och som nu är upprivet. Man kan inte stoppa något med sådana här förbud.

Med forskning om människan menar jag att det för mig är ok att forska om gener och liknande. Jag tycker inte att man ska stoppa forskningen för att det finns de som missbrukar den. Alla ska inte straffas för att någon annan gör ett fel.
Idag finns tekniken att kolla kromosomfel redan i embryot. Varför skulle man inte kolla det?
Det är moraliskt fel säger vissa. Jag tycker att det är ok.
För min del är det ok att gå in och kolla alla sjukdomar och fel som kan finnas.
För oss som hållt på med provrör tycker jag att det borde vara ännu mer självklart och det är många gånger fel i Sverige men ok i andra länder. Innan vi fick Lilleman och med det blev tvingade att göra våra försök i Sverige var vi inne på Tyskland, Spanien och USA. De har ett helt annat tänk och där går det att gå in och testa innan det sätts tillbaka i kvinnan. För mig borde det vara det humanaste.
Självklart älskar de föräldrar som har ett barn med funktionshinder eller kromosomfel det barnet lika mycket som andra föräldrar men det blir en helt annan livsbild framöver.
Hade vi upptäckt att det skulle vara något fel är vi överens om att det kommer avbrytas.
Hade vi då fått testa detta innan vi satte in det igen hade denna situationen aldrig uppstått.