torsdag 6 september 2012

Rätt till samhällsorientering för invandrare

Jag läste i Riksdag och Departement (nummer 20, sidan 6) en artikel som fick mig att bli lite förvånad. Artiklen handlar om att kommunerna är skyldiga att erbjuda invandrare samhällsorientering. Alltså, i detta ingår kurser som:
  • Samhällets organisation
  • Praktiskt vardagsliv
  • Grundläggande kunskaper i: 
  • Mänskliga rättigheter
  • Enskildas rättigheter och skyldigheter
  • Demokratiska värderingar
Regeringen har nu en ny lag på gång som gör att fler ska erbjudas detta. Nyanlända flyktingar, de som är folkbokförda i kommuner, anhöriga och familjemedlemmar med anknytning till någon som får vistas i Sverige samt de som fått uppehållstillstånd.
Mitt problem med artiklen kom vid erbjudas.
Varför erbjudas?
Detta borde vara ett tvång för alla som kommer till Sverige och får stanna här. Detta tillsammans med svenska lagar, regler och traditioner; såhär fungerar det i detta landet!
Jag menar inte att de inte får ha kvar sina egna tankar, åsikter och traditioner men de ska vara medvetna om varför vi gör på olika sätt och vad som gäller här. En kurs i mänskliga rättigheter låter säkert banalt för många men i många av de länder som våra flyktingar och invandrare kommer från är inte detta en självklarhet och det är tragiskt. Enda sättet i mina ögon att få slut på krig och en massa dumheter som pågår i världen är upplysning. De saker som är punktade ovanför borde vara ett tvång för alla att läsa. Som jag har sagt innan; Nam et ipsa scienta potestas est. Kunskap är makt.