tisdag 25 september 2012

Spermadonator i Danmark

Det som hördes på radion igår om att reglerna för spermadonationer i Danmark ska ses över är skrämmande. Jag är inte säker på hur reglerna fungerar i Danmark vs Sverige men jag vet att i Sverige är detta ingenting man gör för pengarnas skull. I och för sig är det jobbigare för en kvinna än en man att donera men pengarna är ungefär de samma. För att donera ett ägg i Sverige får du tretusen kronor. För de pengarna åker du fram och tillbaka, sprutar hormoner, kommer i klimakteriet och får vara med om en sjukt jobbig äggplockning.

Det som hänt i Danmark är att spermabanken har brustit i sina rutiner vilket har gjort att en av donatorernas sperma innehållt ett genetiskt fel som i sin tur drabbat de barn som fötts med en neurologisk sjukdom. Utöver detta har det fuskats med hur många som blivit injicerade. Reglerna säger max 25 olika kvinnor och detta ska fördelas i de olika nordiska länderna men denna mans sperma har getts till 43 kvinnor.
Cirka hälften av de barn som fötts har mannens sjukdom vilken gör att deras skelett påverkas, de får inlärningsproblem samt att de kan få olika tumörer.

Jag hade aldrig klarat att donera ägg även om jag beundrar dem som gör det. Jag hade varit livrädd för att jag skulle möta en yngre kopia av mig själv eller att mina framtida barn skulle bli tillsammans med detta barn. Risken är liten men den finns.

Jag har vänner som har tagit emot donerad sperma och jag hoppas verklligen inte att de har drabbats av detta. Det är orättvist för vem som helst men på något sätt blir det värre när man känner personen i fråga.

Det som nu kommer hända i Danmark är att en ny lag träder i kraft redan den förste oktober som gör att endast tlv kvinnor får bli inseminerade av samme donator samt att klinikerna nu måste anmäla sjukdomar med en gång. Jag hoppas verkligen att Sverige redan har dessa regler.
De som nu har fått dessa barnen kommer att älska dem hela sitt liv.
De som inte älskar sina barn har allvarliga problem.