lördag 6 oktober 2012

Ekonomiskt sinne =)

Jag har en bra buffert för oförutsedda utgifter. Det måste man ha när man äger ett hus och risken finns att det går sönder saker. Jag räknar med att vara enda dyr sak går sönder samtidigt; kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin, bilarna.. Alltid någonting.
Enligt en undersökning tycker de flesta svenskar att de är mycket mer ekonomiska ändra andra. Hela två tredjedelar svarar så enligt analysföretaget Silentum. Intressant att Lyxfällan på tv inte verkar ha några problem att få deltagare. Jag har vänner som jobbar på bank och enligt dem (olika banker) så lånar många människor väldigt mycket pengar utan att ha en tanke på att det ska betalas tillbaka. De är dessutom ofta totalt oförstående till varför de inte får låna. De har ingen säkerhet.
De lever precis på gränsen till att de ska klara sig varje månad.
Jag hade fått ett nervöst sammanbrott av det.
Har jag inga pengar handlar jag inte.

Inte helt förvånande tror män, enligt undersökningen, att de är mycket bättre på att spara än kvinnor. Jag vet inte om det är så men det är mycket möjligt.
Jag har sparat hela mitt liv och har haft möjligheten då jag fick bo kvar hemma gratis för mina föräldrar så länge jag skötte skolan och kunde visa att jag sparade pengar varje månad.
Jag började sommarjobba som tolvåring och hade min första sommarsemester sedan dess förra sommaren med Lilleman.  Det gick inte att jobba med honom hemma själv.
Jag har jobbat dygnet runt jämte min högskoleutbildning för att kunna spara ihop till handpenningen för mitt hus. Jag tycker inte det är något speciellt med det och jag led inte av det.
Jag tror ärligt jag sparade mer varje månad när jag tjänade mindre.
Min svaghet för smycken och musikintrument har en förmåga att gräva hål ibland men det tar inte lång tid innan det är fullt igen. Jag har ändå lugnat mig väldigt mycket de sista åren.

Jag tror många har en övertro på sig själv och sitt ekonomiska sinne då andra undersökningar har visat på att endast var tionde familj har en buffert som täcker oförutsedda händelser. Stämmer det som människor säger om sig själv är det jättebra.
Jag tillhör en av dem som utan problem sagt att jag förmodligen är bättre på ekonomi än många andra.