söndag 28 oktober 2012

Grundvärderingar

Precis som att många väljer att idrotta på sin fritid har jag valt politiken. Det är mitt stora intresse jämte musiken och har varit det väldigt länge. En stor fördel med att ha politik som det stora intresset är att jag har fått förmånen att gå väldigt mycket kurser inom olika ämnen samt utbildningar runt om i Sverige. Jag älskar det. Jag älskar att komma iväg och träffa andra människor och utbyta tankar. Trots att vi oftast tillhör samma parti tycker vi inte alltid likadant och det är en styrka för att föra fram nya saker och ideer. Jag har haft förmånen att bli utplockad till varenda topputbildning vi har inom Moderaterna. I och med detta har jag verkligen fått nya infallsvinklar och ändrat mina tankar i mycket.
Vid varje tillfälle har det kommit föreläsare och olika personer som ska hjälpa varje person att förbättra olika saker. Då jag gått många utbildningar har det hänt en gång att jag fick samma delkurs två gånger. Det har inte varit till min nackdel.
Kursen jag fick göra två gånger, varav den sista gången avslutades för en vecka sedan, handlar om grundvärderingar. Jag har aldrig lagt någon vikt vid detta och har aldrig brytt mig om vad andra tycker så vilka grundvärderingar jag uttalat hade visste jag inte riktigt. Magkänslan har sagt vilket.
Det var inte svårt att se vilka det var.

De som höll i kursen hade ideer på att ta fram vilka grundvärderingar man hade. De berättade också att de flesta hade man sedan barndomen och det var ytterst sällan man ändrade dem. Det kunde hända att man la dit någon men plockade väck några gjorde i princip ingen.
Ett av deras tips för att hitta sina grundvärderingar var att titta på de människor man tyckte om att umgås med och vilka man trivdes med. Varför tyckte man om och trivdes med dem?
Med all sannolikhet skulle de ha ungefär samma grundvärderingar som dig själv.
De sa att en grundvärdering var det som gjorde att det tog emot, man fick dåligt samvete och mådde dåligt om man gick emot dem.
När jag tittade på mina vänner stod det väldigt klart för mig varför jag hade dem som vänner. De har alla samma värderingar som jag. De har samma ideal. De har samma tankesätt om vad som är rätt och fel. Det som är viktigt för mig är:

Familjen: De står över allt och jag hade offrat mitt liv för vem som helst av dem som jag räknar som familjen. Familjen behöver inte vara de som till blodet är från samma släkt. Det spelar mig ingen roll med tanke på hur olika familjer kan se ut idag. Mina närmsta vänner räknar jag som familjen och jag hade gjort allt för dem. Att ta sig in i denna zonen är dock inte lätt. Familjen är de jag har fullt förtroende och tillit till. Att ta sig in i denna zonen tar väldigt många år och väldigt många prov på att man passar där. Vänner kan man ha men det är långt ifrån alla som tar sig hit. De bästa vännerna behöver inte vara de som man pratar med varje dag utan de som vet när det hänt något och kommer eller ringer direkt. Det kan gå månader mellan gångerna vi pratar men vi vet ändå exakt var vi har varandra.

Ärlighet: De ska säga de saker de tycker och inte vad jag vill höra. De ska vara rättframma och alltid stå för vad de tycker. Det är såhär jag vill vara själv. Har jag väl bestämt mig och valt sida kunde de hoppat mig på halsen och jag hade inte gett mig ändå. Jag kunde in absurdum skyddat familj och nära vänner.

Rättvisa: Allas lika rätt till samma behandling. Det finns inte mycket som kan störa mig så mycket som när någon i mina ögon blir orättvist behandlad och jag är beredd att skydda vem som helst för att de ska kunna säga och tycka vad de vill. Medmänsklighet är viktigt och jag tror att man är medmänsklig när man behandlar andra människor på samma sätt oavsett vilka de är, hur de ser ut eller vad de tycker.

Detta kan låta väldigt flummigt men det var väldigt bra. Jag känner att jag lever precis som jag lär. Jag lever efter mina grundvärderingar och det är ytterst sällan det görs några undantag. Att som förtroendevald och politiker tycker jag det är väldigt viktigt att verkligen kunna ställa sig bakom vad man känner och tycker. Jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag inte hade levt som jag lär.
Jag är allitd exakt samma människa. Jag tycker likadant, tänker likadant, klär mig likadant och beter mig på samma sätt var jag än är, med vilka jag än är och vad de andra än tycker och tänker.
Det värsta jag vet är människor som hycklar och vänder kappan efter vinden och som inte står för vad de tycker.