tisdag 30 oktober 2012

Nutidshistoria

Det kan vara så att jag har fel för jag jobbar inte på högstadiet. Jag räknar inte gymnasiet då det ändå räknas som frivilligt även om inte många hoppar över det. Jag grundar även mina tankar på de jag frågat och vad jag själv minns från min skolgång.

Jag minns när vi pratade om rätt många av kungarna bakåt i tiden. Jag minns att vi pratade om första och andra världskriget. Därefter är det stopp.
Jag är helt säker på att jag när jag gick i skolan inte fick lära mig någonting om det jag nu kallar för nutidshistoria. De sista hundra åren. Jag har bättre koll på vad Karl den X gjorde än vad som hände i världen efter 1945. Den kunskap jag har, har jag läst till mig själv.

Detta betyder alltså, såvida inget har ändrats, att exempelvis Vietnamkriget, Gulag, Kalla kriget och konflikten mellan Israel och Palestina är historia som inte tas upp i skolorna.
Jag hade hellre sett av vi tog upp dessa samt hippietiden, månlandningen, vänstertrafiken, Hiv och AIDS och istället plockade bort några av de mindre kända kungarna i vår historia bakåt.
Vad som ska tas upp borde bestämmas av de som kan säga vad som är viktigt. Vi har väldigt mycket uppfinningar som dessutom kom på nittonhundratalet.
Jag ser det som viktigare att eleverna har koll på vad som har hänt under den tid där det fortfarande går att hitta någon som verkligen minns detta än att de ska kunna en kung som levde för många hundra år sedan.
Jag vill inte förringa de kunskaperna men jag tror att det är bättre, för att eleverna ska få en samlad bild av varför det ser ut som det gör idag, att de får läsa om vad som hänt de sista hundra åren.
Handlingar och konsekvenser.

Mycket av historian som lärs ut på skolorna stämmer inte ens för alla. Vasa var aldrig "min" kung. Jag hade varit dansk då där jag bor nu. Självklart ska vi läsa om det gamla med men jag tycker det är hemskt att vår historia glöms från 1945 och framåt.
Gulag försvann inte förrän in på halva femtiotalet men det är sällan, aldrig faktiskt, jag hört det diskuteras i skolan. Varför?

Detta är en av de saker jag vill ändra på.