söndag 14 oktober 2012

Högre straff för sexköp vid människohandel

För att veta vad som händer är det bästa sättet att hålla koll riksdagen.se och vad som skrivs där. Ibland är det lättare sagt än gjort och jag måste påstå att det för mig som simpel lekman är det många gånger väldigt svårt att få ett grepp om mycket av det som skrivs.
Det är otroligt mycket text som många gånger skrivs på allt annat än talsvenskan.
Det finns oftast en sammanfattning men det är inte alltid lätt att tyda den heller.

Jag har skrivit lite om vad Alliansen har drivit igenom under sin tid vid makten och jag tänkte därför skriva om att vi har skärpt straffen för de som köper sex av människor utsatta för människohandel eller är utsatta på något annat sätt.
Länken nedan visar:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Skarpt-straff-for-kop-av-sexue_GY01JuU22/

Straffet har med detta höjts från sex månader till ett år. Bra att det höjs!
För min del kunde det dock nästan satts en nolla efter siffran. Jag tycker vi är alldeles för snälla i så många lagar och regler. När jag hör om detta tänker jag på den mentalt handikappade kvinna som härom året blev såld av en man som "hittade" henne på gatan. Alla hans vänner fick ta del.
Denna man ska alltså inte nu få sex månaders fängelse utan ett år. Wow!

Jag förstår att Rom inte byggdes på en dag och att det tar tid att förändra. Saker och ting ska ske systematiskt och detta är helt klart ett steg i rätt riktning.
I mina ögon ser jag detta främst ur offrets ögon och inte ur förövarens. Ingen kan påstå att de tror att det är ok att ta upp en kvinna och sedan sälja henne till någon annan. Det fungerar inte så.
De som dessutom tagits hit till Sverige enbart i detta syftet har det ännu värre.

Som skrivet, ett steg i rätt riktning men jag hoppas att straffet kommer höjas avsevärt nästa gång det kommer upp.