söndag 21 oktober 2012

Rökning vs parfym

Jag må vara världens gnälligaste människa men de som förespråkar tågen borde tvingas åka dem. Hur mycket jag än försöker tycka om att åka tåg så gör tågresan i sig det helt omöjligt. Jag må vara både ljud och luktkänslig. Allmänt överkänslig mot väldigt mycket men den som påstår att det är bekvämt att sitta på ett tåg där man blir tvingad att vara upp på andra människor, lukta och höra dem hela tiden borde bo i stora kollektiv. Jag kan inte säga något positivt om tågen.

Om de nu vill att alla ska åka tåg. Varför finns det inte en allergiavdelning, en ordentlig sådan, inte de få säten som kan vara på tåget. Att sitta på tåget med en massa andra personer innebär att man måste ha en hel del respekt för andra människor.
Jag som allergiker för exempelvis parfymer och starka rakvatten har efter några timmar på tåget en fruktansvärd migrän för jag måste stå ut med alla människor som dränker sig i dofter. Att de smaskar och låter kan jag stänga ute men att de luktar som om de tagit en dusch i parfym eller rakvattensflaskan kan jag inte göra någonting åt. Varför tänker man inte  år någon annan? Tror de verkligen att det luktar gott när man känner doften av människan innan man kan se den gå på tåget?

Detsamma gäller flyg, bussar, bio och så vidare. Listan kan göras lång.
Så tänker jag såhär. På Agenda satt de för några veckor sedan och pratade om att rökare bor bli förbjudna att röka på sina egna balkonger. Hallå!?
För mig är problemet betydligt större med de som stinker parfym än de som luktar rök. Röklukten försvinner efter ett litet tag men parfymdoften sitter i en hel dag. Rökarna jagas med blåslampa. Ok, det är farligt för personen själv och de som får röken på sig väldigt länge. De starka dofterna förstör dock dagar för mig, det gör inte röklukten. Jag måste gå ut från möten där någon stinker parfym och blir totalt kass av dofterna. Det känns som om någon gör en kickspark mot mitt huvud. Jag däckar.

Så länge de som stinker parfym inte ska jagas med blåslagna tycker jag de kan sluta jaga de som röker med. Allt är iofs varje enskild människas eget val och det är idiotiskt att röka men att dränka sig i parfym och sen hoppa  exempelvis ett tåg är tio gånger värre för mig.