fredag 17 augusti 2012

Inte lätt med beslut

Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska se till att de som har svårt med att ta beslut om de ska ha vård eller inte ska få hjälp att ta ett beslut. Tvångsvård är uteslutet.
Utredaren ska få några punkter att gå efter;
  • Vem är oförmögen att besluta?
  • I vilka situatioer?
  • Vem kan åtgärda?
  • Vem kan besluta om åtgärd?
  • Vilka åtgärder ska tas?
För mig handlar detta om personer med exempelvis kromosomfel och som inte har en god man eller människor som inte klarar av beslutet då de inte har den psykiska styrkan. Jag förstår dock inte hur det inte kan leda till tvångsvård om det är så att det verkligen är något som måste tas tag i med en gång. Jag såg ett program om ett sjukhus för länge sedan där det kom in en mamma med sin skadade son. Han hade blivit påkörd och förlorat mycket blod. Problemet var att de var Jehovas Vittnen och vägrade att ge pojken blod. Läkaren som tog emot dem blev helt förstörd och sa att det gick emot hennes yrke att inte göra något och jagade därefter ikapp så hon fick en fullmakt och tvångsomhändertog pojken och räddade hans liv trots mammans vilda protester. Mamman sa att det inte var guds vilja. Efteråt när pojken repat sig kom samma mamma och kramade om läkaren och sa att det var gud som tvingat läkaren att ta de beslut hon tagit och att det därför var meningen att hennes son skulle överleva.

För mig är detta så främmande. Barns bästa? En vuxen förstår jag det blir problem med men inte ett barn. Barn väljer inte religion eller tillhörighet. Det ska bli intressant att se vad utredningen kommer fram till.