torsdag 23 augusti 2012

Matsvinnet

I vårt hem försöker jag göra mat så att vi inte ska behöva slänga någonting men det händer ibland ändå. Jag försöker handla så att det går att göra någonting av allting. Nu har jag då turen att ha en man som äter allt utom det från havet så det är inga större problem.

Nordiska Ministerrådet har dock kommit fram till att storkök och restaurander som ligger i Norden tillsammans slänger ungefär 450 000 TON mat varje år.

Detta känns skrämmande. Det finns människor på jorden som svälter ihjäl och som alltid är hungriga. Detta är någon sorts ilandsproblem som förmodligen är väldigt svårt att komma åt. Storkök får mig att tänka på skolorna och ålderdomshemmen.
Jag hade en motion för ett par år sedan som blev totalt ratat av vårt röda styre i kommunen. Iden var att alla vuxna på en skola skulle få "förmånen" att kunna äta med barnen till en kostnad av cirka tjugo kronor. Ingen mat skulle alltså beställas extra utan de vuxna skulle samtidigt som de åt av maten som alltid blir över visa barnen att man ska äta och samtidigt se till att det blev lite lugn och ro i matsalen. Barn behöver se att alla vuxna äter.
Som det är idag får klassläraren äta en pedagogisk lunch till en kostnad av tjugo kronor om jag inte minns fel. Detta betyder att om du har en försteklass med tjugo elever ska hålla kolla på barnen, hjälpa dem dela om de int ekan själv, stå ut med hostningar och nysningar i din mat och samtidigt försöka äta själv. Det går inte. Dessutom ska läraren då betala för det även om det bara är tjugo elever. De som nu hade haft ett problem med detta skulle fått komma och äta med dessa tjugo elever. Jag tror inte det är många som hade ställt upp på de villkoren. Sin lunch vill man äta i lugn och ro.

Det är pinsamt att vi som en samling I-länder inte klarar av att äta upp det som finns på tallriken.