lördag 25 augusti 2012

Sjuka "utförsäkrade"

De som i media kallas för utförsäkrade har undersökts av Försäkringskassan. Det har visat sig att många återvänder till sjukkassan efter ett varv hos Arbetsförmedlingen. Det är så lätt att vinkla vissa saker. Undersökningen visar att det beror på stor del var i Sverige du bor beroende på om du återvänder eller inte. Västernorrlands län är det län som har flest som går tillbaka medan minst finns på Gotland. Det är många som klagar på att regeringen ändrat och tuffat till reglerna.

forsakringskassan.se

Faktum är hur de än vrider och vänder på det att hade inte människor fuskat hade inte systemet behövts ses över. De som gnäller ska inte göra det på regeringen utan på alla de som fuskar. Och fortfarande fuskar. Jag vet fortfarande människor som är sjukpensionärer men som mycket väl kunde jobbat. Jag menar inte att man ska jobba full tid men ett par dagar i veckan för att även få det sociala är inte fel.

Tänk om jag bestämt mig för att hålla Lilleman hemma. Han skulle aldrig gå ut och träffa någon annan utan bara levt i denna lilla instängda värld. Det hade blivit ett ramaskri. Jag tänker likadant på vuxna som hamnat i denna situationen. Jag vet själv vad jobbigt det är att börja jobba efter en semester eller en ledighet men efter första dagen mår man bättre. Man får arbetskamrater och kan lufta sina tankar. Jag tror det är livsfarligt att bara gå hemma och dega. Jag tror det är bra att människor helt plötsligt måste ut. Trots att tidningarna ger alla dem som gnäller väldigt mycket utrymme har jag träffat många människor som nu tycker att det är bra. De säger att det äntligen är någon som bryr sig om att de ska göra någonting.

Hade jag varit företagare hade jag betydligt hellre anställt någon som gjort något istället för inget om jag hade behövt arbetskraft. För länge sedan var det en artikel om en person som varit arbetslös i 19 år. Ärligt talat. Så få jobb finns det inte. Det är något annat som är fel om personen i fråga inte kan skaffa ett jobb på denna tiden. Det behövs garanterat en annan insats innan ett jobb blir verklighet.

På den röda tiden sjukpensionerades och  förtidspensionerades människor i en rasande takt. Det var ju bra för då syntes de inte i statistiken för arbetslösa. De sjukpensionerade/förtidspensionerade till och med ungdomar som inte fick något jobb. Det var ett sjukt sätt. Det var ett sätt att skuffa undan människor i ett hörn och sedan vända dem ryggen.
Tacka vet jag det system vi har idag även om det inte är perfekt.