torsdag 16 augusti 2012

Lika för alla?

Många gånger kan jag undra om det verkligen är lika för alla. För ett tag sedan skrev jag om att det nu designas en speciell slöja till poliserna. Jag är väldigt emot detta. Alla poliser ska se likadana ut. Ingen ska kunna se vad de tycker och tänker. Vissa saker är helt enkelt självklara i mina ögon. Jag pratade om detta med några vänner och jämförelser drogs då med skolan. Jag tycker inte att det är ok att en lärare har slöja i skolan heller. Självklart menar jag då en slöja som bara visar ögonen vad det gäller skolan. Tänk om jag som lärare skulle kommit till skolan med kortkort kjol, ett litet maglinne och världens urringning. Är det ok? Självklart inte. Lika självklart som att jag inte ska kunna dölja mitt ansikte. Det handlar om sunt förnuft och inget alls med religion. Tänk samma sak inom polisen. Skulle jag om jag blev polis kunna komma med en polisuniform i kortkort och uppknäppt skjorta som visar en urringning? Självklart inte. Alla poliser ska ju se likadana ut. Jag hade inte fått den respekt som jag skulle ha om jag kom klädd så. Alla poliser ska ha samma kläder.
Vi gör alltså skillnad på människor och vilken religion de har i detta landet. Var ska vi dra gränsen? Vad ska vi göra med de som upplever slöjan som ett obehagligt inslag? De som minns denna från sina hemländer som ett tecken på förtryck? Vad säger polisen om att det visats tvprogram från Iran härom året där kvinnor slängde sina slöjor för att visa självständighet? Vad ska vi göra med alla andra grupper? Ska de som är homo få en egen regnbågsmössa till uniformen? Nej, alla ska se likadana ut oavsett om det är män/kvinnor, hetero/homo, kristen/jude/katolik/muslim/ hindu osv likadant med ålder, hårfärg, ögonfärg osv. Det ska inte spela någon roll!
Jag tycker det är sjukt att det inte går att säga eller tycka någonting om detta utan att bli kallad rasist eller främlingsfientlig. Ta seden dit du kommer. Det ordspråket ska inte bara gälla oss som åker till andra länder utan även dem som kommer hit.

Jag ursäktar om jag tjatar i ämnet.