lördag 17 november 2012

Barnets bästa?

Det är många som pratar om barnets bästa i detta landet. Det hade varit intressant att få höra en bra förklaring från dem om hur detta kan vara barnets bästa.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15775494.ab

Jag är mycket väl medveten om att media ofta vinklar artiklar och jag har inte mycket till övers alls för kvällstidningarna. Denna vecka har det varit kaos med annat så denna lilla artikel har inte fått någon uppmärksamhet alls men den är nog så viktig.
Hur man än vrider och vänder artikeln och även om exakt allt inte stämmer kvarstår ändå fakta att flickan är flyttad från den familj hon bott i sedan hon var sju månader.
Hon flyttas inte ens hem till siona biologiska föräldrar utan till ett annat familjehem.
De har alltså dragit upp flickan från de rötter hon har och satt henne hundra mil från det hem där hon bott nu. Hur kan detta vara hennes bästa?

Barnets bästa för mig är att barnet, speciellt om det är ett litet barn som flyttar in, ska få bo kvar i det hem som det rotar sig i. Ett barn på två år har rotat sig efter ett och ett halvt år. Det har jag egen erfarenhet av. Skulle de tagit Lilleman härifrån hade han skrikit hysteriskt för vi är den familj han känner till. Han vet inget annat och han var äldre än denna flicka när han flyttade in här.
David Isaksson som är chef för individ- och familjeomsorgen i Lycksele dit flickan flyttats tycker att de har tagit ett bra beslut och att flickans boende i Kalmar var en tillfällig lösning.
För mig är en tillfällig lösning en eller två veckor. Inte nästan två år!
Det är nästan så jag önskar att någon gick in och tog ett av Davids barn för att sedan hånskratta åt hans protester. David säger till familjen att de kan vända sig till Socialstyrelsen om de inte tycker beslutet är bra. Vad skulle det hjälpa? INGENTING!
Jag har varit i kontakt med Socialstyrelsen och beskedet är att de ingenting kan göra.

Det är ofta annonser ute att olika kommuner vill ha fler familjehem. Hur tror de att någon skulle våga vara familjehem när man inte har några rättigheter alls?
Ett familjehem har en lista med skyldigheter men inga rättigheter alls.
Barnets bästa ska alltid gå först och i min mening är detta beslut ett klart bevis på att barnets bästa är en bifråga till vad socialen tycker är bekvämast.