måndag 26 november 2012

Junior i P4 med Gaza/Palestina

Söndagar är P3-dagar. Finns absolut inget vettigt att lyssna på såvida man inte tycker att en halv dag med, i mina ögon, meningslös sport är bra så då är det bara den kanalen över. De har ett program som heter "Junior" som tar upp aktuella frågor ur barns synvinklar.
Intressant!

I söndags var konflikten mellan Israel och Gaza uppe och Johan Mattias Sommarström ska ha all heder åt den fantastiskt bra förklaring han hade. Han förklarar verkligen så ingen kan missförstå.
Kors i taket hade de även i programmet med två intervjuer. En från Gaza och en från Israel. Både de som intervjuades är barn och nedan har jag skrivit in ungefär vad de sa. Det är inte ordagrant men jag uppmanar alla att följa länken nedan till intervjuerna och hela programmet. Det är väl värt att höra!

Flicka i Gaza på arabiska:
Hon brukar be för motståndsrörelsen som hon kallar Hamas och de andra gruppernas milismän.
På frågan hur hon reagerade när hon fick höra att Hamas raketer hade nått ändå fram till Jerusalem svarade hon: "Seger och stolthet och glädje över att våra raketer kan nå så långt och att Israelerna får känna samma skräck som vi."
Hon skulle dock sörja om raketerna träffade Israeliska barn. "De är oskyldiga som vi."

Pojke i Israel på engelska:
Han blir rädd när han hör bomberna. För att de ska falla ner på honom. Han vill inte ha mer våld. Varken för barnen i Gaza eller Israel. Vi ska stoppa det här kriget som är mellan Gaza och oss.

Jag är mycket väl medveten om att detta endast är två personer. Två barn. De är i ungefär samma ålder och får samma frågor. Jag är även medveten om att reportrarna kan ha påpekat men ska jag se till det jag har hört är det en markant skillnad på vilken inställning barnen har till det som händer. En vill att kriget ska vara slut och den andra känner stolthet när bomberna träffar sina mål i det andra landet. Detta är barn som inte ens fyllt tio år. Vid den åldern är det föräldrarna som påverkar. Alla vuxna påverkar. Kanske säger lite om andan i respektive land?

Avgör själv!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3949&artikel=5356508