onsdag 14 november 2012

Åldersgränser på krogen

Åldersgränserna på krogen är en av de saker som jag ändrat uppfattning om. För tio år sedan tyckte jag det var fruktansvärt att jag som en mydig person inte alltid var välkommen på alla uteställen. Idag, om jag skulle gå ut, ser jag gärna att åldersgränsen är betydligt högre än arton eller tjugo.

Förra året hamnade jag och en vän på ett disco i Kalmar. Bra lokal, helt ok musik och stället var fullt av artonåringar. Vi gick hem efter en knapp timme. I och för sig ser jag inte så gammal ut men jag har tydligen blivit äldre. Visserligen var de vi tog oss dit med också yngre men den skillnaden märks inte så mycket när man bara sitter någonstans och tar en öl tillsammans. Skillnaden är markant när man går ut och dansar.

När jag fortfarande var mycket ute och festade var det även då roligast när man kom in på de ställen där det var tjugosexårsgräns. Det blir en helt annan stämning på de ställena noch ytterst sällan bråk. Som tjej har det i princip aldrig varit några problem att ta sig in någonstans. Som Elaine Eksvärd sa på utbildningen jag var på så ska man lära sig att dra nytta av de fördelar man har. Att komma några tjejer i klackar och kjol betydde att det var ytterst få ställen som inte släppte in oss.

Hanöhus här nere i Hällevik körde i många år artonårsdiscon men lade ner det när det till och med var några som lyckades klättra upp och dra ner hela kristallkronan som hängde många meter upp. Jag förstår att krogarna inte vill ha artonåringarna där när sådant här ofta händer.

Socialdemokraterna är emot att det ska få åldersdiskriminera på krogarna. För mig är det helt ok. Man befinner sig på olika ställen vid olika tider i livet och jag hade inte gått ut på ett dansställe idag om jag vetat att det var artonårsgräns. Jag sitter hellre någonstans och äter något gott och tar det lugnt som alla de andra pensionärerna under korkeken.