onsdag 7 november 2012

Nyhetsflödet


För mig innebär media ett informationsflöde som ska vara totalt opolitiska, opartiska och som måste ha som främsta mål att visa alla sidor på alla världens konflikter. För mig är medias uppgift enorm! De ska ge mig alla flöden för att jag som enskild individ ska kunna bilda mig en egen uppfattning. Jag vill alltså inte veta medias uppfattning, jag vill bilda mig en egen av informationen de ger mig.

För att jag bäst ska kunna bilda mig en uppfattning lyssnar jag blandat på radio; p1, p3 och mest p4. Jag tittar på Aktuellt och Rapport när jag får tillfälle. Jag har morgontidning och jag tittar SvD och DN på internet. Utöver detta brukar jag kolla på Reuters, BBC och CNN när jag hinner.
Det är förbluffande vilken skillnad vilka nyheter som prioriteras.

http://www.reuters.com/article/2012/10/24/israel-violence-idUSL5E8LO26K20121024

Hur många har överhuvudtaget sett denna nyhet i svensk media?

Artikeln handlar om att Hamas, som är ett palestinskt politiskt parti, sköt 79 raketer mot Israel.
Jag har letat. Jag har inte hittat detta någonstans i svensk media. Jag kan ha missat det men jag betvivlar att det var en stor artikel om det var någon. Tänk om det var Israel som bombade in i Gaza?
Jag får nästan känslan av Grishams bok/film Juryn. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Juryn_(film) Filmen handlar om hur vinklat USA var med vita och svarta samt rätt och fel. Juryn hade redan bestämt sig och dömt den ena sidan.

Till saken hör att detta borde varit aktuellt i svensk media då det skedde i samma veva som det var hålligång runt Ship to Gaza. Jag tänker citera ett par rader som jag redan har citerat i bloggen;

"TRO RÄTT, TRO FEL
ÄR DET DU ELLER JAG SOM AVGÖR DET" Dia Psalmas Tro rätt, tro fel

Jag tycker media borde kämpa för att få fram alla sidor på alla historier var i världen de än sker.