torsdag 8 november 2012

Stormen Sandy, Nilam och Son-Tinh

Vilken av stormarna i överskriften har du hört mest om?
Jag är en skeptiker och ifrågasättare ut i fingerspetsarna.
Säger du jag ska hoppa så självklart kan jag göra det men jag vill veta varför innan jag gör det.

För mig är alla människor, var de än bor på jorden, lika mycket värda. Jag vet att man alltid håller sig själv närmst. Man ser först till sig själv och de nära en innan man tänker på någon annan.
För mig är det dock väldigt viktigt att få rapporter om allt som händer i världen.

Alla människor är lika mycket värda. Jag kan dock göra en viss skillnad på de som bor i ett U-land och ett I-land då de som bor i iländer i mina ögon oftsat har det lättare när det händer någonting.
En katastrof är alltid det var den än är men jag känner ändå att jag tycker det är värre när det drabbar ett fattigt land än ett rikt och välbärgat land.
Bor du i ett iland har du media som berättar att stormen är på väg. Du går till affären och handlar upp mat och har tid på dig att fly det som komma skall. Du har ett stabilt hem att gå till eller utrymmen dit du kan fly. Blir det förödande finns det pengar och kommunikation på olika sätt för att alla ska få hjälp snabbt. Detta finns inte i ett uland. Många vet kanske inte ens att det är en katastrof av något slag på väg.

Media har bevakat "Frankenstormen" Sandy oerhört mycket. Hur den drabbade USAs östkust är det som främst har framkommit trots att den slog värst mot Karibien.

I oktober drog den tropiska stormen Son-Tinh in över Filippinerna. Hur många artiklar fick den?
Nilam drog in över Indien och Sri Lanka förra veckan. Hur många artiklar och i vilken storlek var de?
Spelar det någon roll vart på vårt klot du bor för hur mycket vi i Sverige ska bry oss?
Det är hemsk vem det än drabbar och dessa katastrofer är inte exakt lika stora eller exakt likadana men de har det gemensamt att de drabbar människor var de än drar över.
Jag undrar hur många som valt att vara i Indien när en tropisk storm drar in och hur många som hade valt att vara i New York. Jag hade valt NY för jag bedömer att resurserna för att jag ska få hjälp är betydligt större där. Jag har varit i Indien och sett hur de har det där. Jag skulle inte vilja bo i någon av deras hyddor/hus när vindarna börjar gå över 30m/s.

En orkan, en tyfon och en cyklon är exakt samma sak men skillnaden är var den drar fram på jorden.

Pengamässigt har Sandy blivit en ofantligt dyr historia för USA men jag anser att det blir fel att bara räkna antalet dollar en katastrof kostar. I mina ögon måste man se hur hårt det slår mot människorna där den drar fram.