fredag 2 november 2012

Populistisk

Det har hänt mer än en gång att jag blir kallad för populistisk. Mycket intressant ord. De gånger jag har blivit kallad det är när jag sagt eller skrivit om något som jag upprepade gånger fått till mig från mina medmänniskor. Jag har lyssnat på vad de runt mig har sagt och fört fram ideerna.
Det har även varit ideer som jag själv kommit på.
En av sakerna som gjorde att jag blev kallad för populistisk var min motion om att vi skulle ha en stor elgitarr ute vid Norje och motorvägen för att göra reklam för kommunen och Sweden Rock Festival, som faktiskt är det som vår kommun är mest känd för.
Efter det har det kommit med jämna mellanrum.
Anledningen är oftast att jag skrivit vad jag hör eller sagt vad, som för mig, är min uppfattning. Det är det sunda förnuftet som jag ser det. Sunt förnuft i mina ögon är till exempel att alltid ifrågasätta "Varför?". Det måste vara den viktigaste frågan vad det än handlar om.
Ställs inte den frågan är det för mig så att man egentligen inte vill ha något svar.
Jag kan göra hur många enkäter som helst. Jag kan intervjua hur många jag vill. Vad ska jag med svaren och sammanställningen till om jag sen inte återkommer och frågar "Varför?".

"Det förekommer att populism används som en nedsättande uttryck på vissa idéer och ståndpunkter av meningsmotståndare. Användarna av ordet anser att idéerna och förslagen i första hand är framlagda för att låta bra och bli populära, inte för att de faktiskt skulle vara genomförbara eller lyckade på lång sikt." taget från Wiki.

I mina ögon är det så att jag blir kallad för populistisk då ideen kommer från mig och inte från den som kallar mig populistisk.
Att kalla någon för populistik är i mina ögon ett svagt sätt att säga emot när man inte har några egna argument. Det betyder också för mig att den som kallar ett förslag populistiskt tycker tvärtom.
Exempelvis skulle detta betyda att om jag går ut och säger att choklad är godast och någon då kallar mig populistisk är det för att de tycker tvärtom. De tycker inte om choklad.
Skulle någon kalla mig för populistisk för att jag tycker att vi ska kolla alla lekplatser i byarna betyder det enligt mig att den som säger så anser att det inte behövs.
Ett annat alternativ är att de tycker likadant själv men då ideen inte kom från dem själv så ska den förkastas.

Jag sitter som förtroendevald på grund av att människor röstar på mig. De vill att jag ska föra fram deras åsikter. För jag fram dem är jag populistisk i vissas ögon. Vad är då rätt?
I mina ögon är det självklart. Jag ska aldrig bli så självgod att jag tror jag vet bättre än folket.
Vill ni kalla mig populistisk för att jag för fram de ideer jag har fått till mig av mina väljare så "be my guest". Då är jag populistisk.