fredag 30 november 2012

Skolverket och lucia samt skolavslutningar

För mig är det en självklarhet att alla får tro på den gud de vill. Eller inte någon gud om de vill det. Jag kan inte påstå att jag själv är troende på något sätt och skulle jag varit tvingad att engagera mig inom någon tro hade det inte varit kristendomen.
För mig spelar det dock ingen roll vilken tro jag har när diskussionerna kommer upp om Lucia ska firas eller inte. För mig är det självklart att vi ska fira Lucia, med föräldrars närvaro, precis som vi alltid har gjort. Vill någon inte vara med så ok!
Jag tänker inte Lucia som en kristen företeelse även om det är det.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia_(helgon)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia

Det finns en anledning att det blir debatt om detta ämne varje gång vi närmar oss en högtid. Detta måste vara något som är viktigt för gemene man. Alla kan relatera till detta då alla har gått i skolan. Lucia var för mig något mysigt och inget jag förknippade alls med kristendomen eller någon religion alls. Vi fick historien om Lucia berättad för oss och sen var det bra med det. När jag blev äldre innebar det ännu en festhelg och det var jag nöjd med då.

Skolverket börjar i mina ögon bli detsamma som DO. Några som ägnar sin tid åt något som för mig är helt meningslöst. Jag tycker inte någon skola ska propagera för någon speciell religion lika lite som jag ska propagera för mitt politiska parti inför mina elever. Jag ser dock Lucia som en ren och skär tradition. Samma med skolavslutningarna vinter och sommar. Självklart ska de vara i kyrkan och självklart ska de innehålla någon psalm. Jag ser inte faran i det. Sverige är ett land som blev kristna för tusen år sedan när Ansgar kom till Birka. Även om vi nu har delat på kyrkan och staten så gör det ingen skillnad i den meningen för mig. Det är en tradition och ingen handling som är till för att få någon kristen. Jag ser det som så att om man inte vill delta i detta en gång om året så får de eleverna göra något annat denna tiden.

http://www.skolverket.se/lagar-och-regler/juridisk-vagledning/2.6125/skolavslutning-i-kyrkan-1.175509