onsdag 7 november 2012

Papperslösa barn i skolan

Denna fråga blir ett riktigt moment 22 i mitt huvudet. För mig är det lika självklart, som att alla ska få vård i Sverige, att alla barn ska få gå i skolan. Kunskap är det enda sättet att stoppa utanförskap.
Mitt moment 22 kommer i att de som är papperslösa (irreguljära immigranter, illegala invandrare och gömda flyktingar är uttryck för samma sak som papperslösa) befinner sig i Sverige olagligt.
För mig blir detta ett sätt att legalisera någonting som enligt svensk lag är olagligt.

Regeringen tillsammans med miljöpartiet har nu kört igenom ett beslut som säger att alla barn ska få gå i skolan oavsett. Jag tycker det är bra att de ska få tillgång till denna kunskapen. Dessa barn innefattas dock inte av skolplikten utan får gå där frivilligt.
Då skola och socialnämnd varit tvingade att anmäla dessa barn och vuxna till polisen tidigare har nu denna lag tagits bort. Det beräknas vara mellan 3000 och 4000 barn i Sverige och kostnaden för dessa beräknas enligt vår regering bli 25 miljoner första året och sedan 50 miljoner kronor om året.

Jag kan inte säga exakt vad jag känner för detta. Moment 22 är nästan för vagt. Självklart ska barnen få gå i skolan! De är ju barn. Lika självklart är det att om någon befinner sig i vårt land olagligt så ska de visas hem när de påträffas. För mig gör detta lagen nästan spetslös. Varför ska vi ha lagen om vi ska göra undantag från den?
Om man får beslutet att man inte får stanna i vårt land ska man lämna Sverige. I Sverige beräknas de papperslösa i antal vara mellan 10.000 och 35.000. 2007 var det cirka 3400 personer som fick avslag på sin asylansökan. Av dessa lämnade cirka 265 personer landet frivilligt, 44 utvisades med tvång och de andra vet man inte var de är. Man antar att de fotfarande befinner sig i Sverige.

Jag kan inte säga exakt vad jag tycker om detta. Barns rättigheter ska i vilket fall alltid gå först.
Ingen kan hjälpa vilka föräldrar de har.