lördag 3 november 2012

Förlängt skydd för musiker

Idag är det så att den person som gör och spelar in musik äger rätten till den i femtio år. Regeringen vill nu höja detta, upphovsrätten för de musiker som lever, till sjuttio år. Upphovsrätten för musikaliska verk ska skyddas fram till sjuttio år efter det att personen som gjort den avlidit.
Reglerna ska gälla för musik skriven efter 1950 och framåt.
Jag tycker att detta är ok. Från början kommer detta förslag från ett EU-direktiv som dök upp förra året och lagen kommer gå igenom i slutet av 2013.

Dessa regler är till för att skydda den som skapar musik och jag tycker det är bra att det finns bra regler för detta i en tid då det är vanligt att ha det mesta på internet. Förmodligen inte alla som har koll på vad det innebär så:

"Upphovsrätt bygger på idén att den person som har skapat ett verk av en viss verkshöjd också ska ha ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas. Upphovsrätten kan skyddas genom bestämmelser om straff för den som utan upphovsmannens medgivande nyttjar verket. Lagstiftning eller praxis kan också medge skadestånd till upphovsmannen och förbud för annan att nyttja verket."¨
Taget från Wiki.

Detta innebär att om jag skriver en topplåt nu och lever till jag är 70 så tar det 111 år från och med nu innan någon kan göra något med den utan mitt godkännande.