onsdag 21 november 2012

Vildsvinen

På radion har vildsvinens framfart i Sverige diskuterats. Då jag i princip inte äter kött är inte heller deras kött något jag kan tänka mig att sätta tänderna i och det är för mig ingen stor fråga.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5352381

Jag vet dock att den diskuteras flitigt i många hem och både bönder och privatpersoner kräver att det måste göras något åt problemen dessa gigantiska djur ställer till med. Inte långt från där jag bor finns det en person som har två vildsvin inhägnade så man kan stanna och titta på dem. De är så mycket större än vad man tror och med väldigt stora betar.
Jag har sett fält som dessa grisar har bökat upp på en natt och när jag har varit och plockat svamp syns det tydliga spår av dem. Jag förstår att de är ett problem och kan tycka att fällorna som är på utredning eller är godkända är bra men inte tillräckligt effektiva. Är det inte schysstare mot vildsvinet att skjuta det?
Jag vet att de är rätt skygga på dagen och jag vet att nattsikte är förbjudet men kanske det är en bättre idé? Med risk för att jag med min okunnighet inom ämnet trampar någon på tårna.
Om jag skulle varit en gris (eller människa som nu med för den delen) hade jag hellre blivit skjuten när jag går och är lycklig någonstans än att jag skulle bli stressad av att fångas i en bur och kanske få sitta där en lång stund innan någon hittade mig och då sköt mig istället.
Jag inser i vilket fall att vi borde skjuta av fler djur när de gör så stor skada som de faktiskt gör.