söndag 25 november 2012

Snow White and the Huntsman

Att få mig att tycka om en cover av alla slag är svårt. Musik som film. Snow White and the Huntsman lyckades dock väldigt bra med att ändra min syn på detta. Jag tänker skriva hur filmen slutar i princip så läs inte om du inte vill veta. Filmen är betydligt mörkare än vad jag trodde den skulle vara och jag ska lugnt säga att jag hade väldigt mycket förutfattade meningar om denna film innan jag såg den. Precis som sagan som ursprungligen är nerskriven av bröderna Grimm börjar den med att Snövit föds. Mamman dör och pappan gifter sig med häxan varpå och hon mördar honom och fängslar Snövit. Hon lever i ett torn i många år tills häxan vill ha hennes hjärta och skickar sin bror att hämta henne. Hon lyckas då fly och undkommer in i den mörka skogen. En jägare (med väldigt trevligt utseende) skickas för att tillfångata henne. Här slutar filmen följa sagan. Jägaren tar inte ett djurhjärta med sig utan fler med Snövit vidare in i skogen. Häxan/drottningen har mördat hans fru och han är bitter. Efter många om och men kommer de äntligen fram till slutet av den mörka skogen och in den fina delen igen. De blir direkt tillfångatagna av sju tjocka, försupna dvärgar som har ett ont öga till jägaren som vid ett tidigare tillfälle druckit upp deras drycker. Det gemensamma hatet för drottningen gör att de till slut hjälper Snövit och jägaren in i deras delar av skogen. Drottningens bror med knektar är inte långt efter och i deras följa finns Snövits barndomskärkek William med. Han flydde när häxan tog över slottet och fängslade hans bästa vän och har nu infiltrerat knektarna. Han hjälper till och slår följe med dvärgarna.
Allt verkar frid då det ska ta sig tillbaka till borgen där William bor för att få hjälp. Häxan förvandlar sig dock till William och lurar i Snövit en tugga på ett rött äppel vilket gör att hon hamnar i koma.
William blir ledsen och kysser henne men inget händer.
Följet tar sig till borgen där Snövit läggs upp på en mjuk bädd och totalt förstörd går jägaren fram till henne när han är ensam för att förklara att hon fått honom att tro på livet igen. Han kysser henne och går sedan. Hon vaknar.
Jag älskar detta! Stor skillnad mot att det ska vara de fina människorna. Snövit är kär i en mycket äldre, försupen änkeman utan en enda ägodel.
Snövit går ut och hetsar folket till krig mot drottningen och tar själv på sig rustning och står främst i ledet när de intar slottet, dödar häxan och filmen slutar med att Snövit kröns till drottning.

Kristen Stewart från Twilight spelar Snövit och Charlize Therin, som måste vara bland de absolut vackraste kvinnor som finns på denna planeten, spelar Häxan. Chris Hemsworth som förmodligen är mest känd som Thor i filmen med samma namn spelar jägaren.

Jag blev väldigt imponerad av denna film!
Förmodligen hade jag en så förutfattad mening om att den inte skulle vara bra att jag trodde att det automatiskt skulle bli så. Jag tänker tvärtom.
Se den!

Denna låt är avslutningslåten och även den som var med i trailern. Den sätter sig rätt på hjärnan.
Florence + The Machine: "Breath of Life" Music Video
https://www.youtube.com/watch?v=J2t-vquuT7k